CO2 preventie op een Herenboerderij 

Door Arie Fokkink

Voedsel maakt soms een wereldreis voordat het op ons bord belandt. Voor producten die in Nederland niet groeien is dat enigszins te begrijpen. Maar sperziebonen uit Kenia of druiven uit Egypte, die producten zijn wel dichterbij te koop.

Bij Herenboeren halen wij ons voedsel een paar kilometer van huis bij onze eigen boer. En dat bijna het hele jaar rond. Voor de 500 monden van de herenboerderij scheelt dat heel wat voedseltransport en fossiele brandstof. Zo voorkomen we een boel onnodige uitstoot van CO2. Dat lukt helemaal als de coöperatieleden wekelijks op de fiets hun oogstaandeel ophalen. Nóg een reden om de Herenboerderij op fietsafstand van haar leden te hebben.

Er is nog een andere besparingspost. Aangezien er geen kunstmest gebruikt wordt op een Herenboerderij hoeft die kunstmest ook niet geproduceerd te worden. En dat scheelt gebruik van veel aardgas en dus ook uitstoot van CO2. Want het maken van stikstof-kunstmest is een energie-intensief proces.

Een Herenboerderij produceert geen mestoverschot. Herenboeren Nederland onderzoekt voor welk percentage stikstof en fosfaat een Herenboerderij zelfvoorzienend is. Een allereerste indicatie op een boerderij laat zien dat een Herenboerderij voor stikstof voor ca 90% zelfvoorzienend is.

De komende jaren komen er meer onderzoeksgegevens die ongetwijfeld gaan helpen om de kringloop op de herenboerderijen verder te sluiten. Wordt vervolgd!

Deel dit bericht: