Wat kosten je wekelijkse ‘boodschappen’ op de Herenboerderij?

Wij krijgen regelmatig vragen hoe de kosten van de wekelijkse tas met eten van de Herenboerderij zich verhoudt tot de boodschappen bij Albert Heijn of bij Ekoplaza. Een begrijpelijke vraag, zeker in deze tijd. Onze eigen boerderijen draaien nog niet, dus deden wij navraag bij onze Herenboeren achterban.

Vergelijking supermarkt

Herenboeren Goedentijd vergeleek de kosten van de wekelijke tas met eten van de boerderij met die van de supermarkt. Lees er hier meer over.

Zaza Versteeg, voorzitter van HB-Duinstreek en coach bij HB Nederland, plaatst de kosten baten in een breder perspectief: 

Ongeveer 60% van je avondeten komt van de boerderij. Dit is een geschat gemiddelde over het gehele jaar: in de zomer komt er natuurlijk heel veel meer van de grond dan in de winter. Dit gemiddelde geldt bovendien voor het moment dat een boerderij in volledige exploitatie is: de eerste jaren komt er nog weinig fruit van de aangeplante boomgaard, en de aangekochte veestapel zal eerst moeten groeien, vóór er geslacht kan worden. Het % is ook afhankelijk van de leden zelf: kun je invriezen, drogen, wekken, etc. zodat je de overschotten van de zomer kan bewaren voor de winter. Het streven is om 5 verschillende groenten per week van de boerderij te halen, maar dat verschilt, zeker de eerste jaren, van boerderij tot boerderij, en dus ook door het jaar heen. 

Vlees
De kilo’s vlees zijn afhankelijk van de hoeveelheid grond waarover een boerderij beschikt; dat bepaalt namelijk hoeveel dieren je kunt houden. Het hangt ook af van het aantal monden per boerderij dat een pakket met vlees afneemt. HB-Duinstreek levert bijvoorbeeld 3 tot 4 kilo rundvlees per mond per jaar. Herenboeren Wilhelminapark circa 7 kilo. Daarnaast is er varkens- en kippenvlees. Er is dus een flinke bandbreedte tussen wat de boerderijen leveren aan vlees. Waar je eigen boerderij op inzet bepalen de leden zelf via de Algemene Ledenvergadering.

Vergelijkbaar
De verhouding tot prijs in de supermarkt is al helemaal lastig. In de zomer ben je meestal goedkoper uit en in de winter duurder dan de biologische producten van de supermarkt, omdat je in de winter minder producten van de grond haalt, maar wel hetzelfde weekbedrag betaalt. Gemiddeld genomen zullen de kosten echter redelijk vergelijkbaar zijn aan de biologische producten van de supermarkt. 

Meer dan voedsel
Maar het ligt bij een herenboerderij genuanceerder dan alleen de vraag naar de kosten van het wekelijkse voedselpakket. Als je alleen kijkt naar wat voor producten je wekelijks krijgt voor je geld, dan ga je voorbij aan het ándere doel van de Herenboerderij: samen duurzaam voedsel produceren, biodiversiteit, vergroenen, een gezondere bodem, fitte mensen die meehelpen op de boerderij, een goed gevoel met gelijkgezinden die samen een duurzaam bedrijf opbouwen en in stand houden. Dat zijn aspecten die niet in geld zijn uit te drukken. En ja, dat vergt ook een initiële investering van 2000 tot 2500 euro per huishouden. Heel veel geld, maar daarvoor kan je wel de rest van je leven duurzaam en gezond eten van je eigen boerderij. Dat niet iedereen dat op de plank heeft liggen is begrijpelijk. Veel boerderijen hebben een regeling om mensen die dat echt zelf niet kunnen opbrengen hier zo mogelijk in te ondersteunen. 

Deel dit bericht: