Andere groene lokale initiatieven: Enschede Energie

Enschede Energie is net als Herenboeren een lokaal burgerinitiatief, gericht op een duurzame toekomst. Herenboeren Twente sprak met Rens Weustink, coördinator Marketing en Communicatie van Enschede Energie over wat Enschede Energie eigenlijk is en wat he beweegt. 

Wat hebben Herenboeren Twente en Enschede Energie gemeen?

“Net als de Herenboeren Twente is ook Enschede Energie een burgerinitiatief dat verduurzaming nastreeft, in ons geval van energie. En nét als Herenboeren Twente is Enschede Energie een coöperatie waar je lid van kunt worden. Samen met onze nu ruim 600 (Enschedese) leden werken we aan duurzame energieopwekking in Enschede. Op dit moment hebben we zo’n 26 zonneprojecten op daken gerealiseerd. Hiermee wekken we voor 1.700 huishoudens stroom op. De drie zonneparken die we komend voorjaar gaan opleveren zorgen ervoor dat we daarna stroom kunnen leveren aan 4.000 Enschedese huishoudens!”

Wat betekent het om lid te zijn van een lokale energiecoöperatie?

“Als lid kan meebeslissen over ons beleid en plannen. Maar je kan óók meedoen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan één of meerdere van onze zonneprojecten. Zo zijn we binnenkort op zoek naar mensen die willen mee-investeren in een aantal lokale zonneparken. Daarmee help je niet alleen de energieopwekking te verduurzamen, maar profiteer je ook financieel mee.”

Heeft Enschede Energie behalve zonne-energie nog meer ambities?

“Omdat we zien dat de totale maatregelen tegen klimaatverandering nog onvoldoende zijn, willen we ons verbreden. Zo kunnen we meer impact maken. We kijken daarbij ook naar windenergie, duurzame warmteopwekking, energieopslag en de rol als kennisplatform en duurzaamheidsloket voor inwoners van Enschede, ondernemers en instellingen.”

Meer weten over Enschede Energie of lid worden van deze lokale energiecoöperatie, klik hier.  

Deel dit bericht: