Herenboeren Usseler Es: kartrekker José blikt terug op 2022

Het is zover, na 1,5 jaar vol gesprekken en overleggen gaat Herenboeren Usseler Es van start. José Palstra is kartrekker van het eerste uur en bestuurslid Herenboeren Twente én Herenboeren Usseler Es. Ze blikt terug op 2022. 

De 1ste Herenboerderij in Overijssel – in Enschede op de Usseler Es! Hij gaat er dus écht komen!

“Ja, geweldig! We hebben hier lang naar toegewerkt, en nu is het gelukt. Alle puzzelstukjes vallen prachtig op hun plaats. De pacht gaat in per 1 januari 2023, wij hebben een huurcontract getekend voor een fantastische opstal pal aan onze gronden, op 31 december hadden wij al 150 huishoudens die de intentieverklaring tot deelname tekenden, en Herenboeren Nederland stelde meteen twee zeer ervaren biologische boeren ter beschikking: boer Isabel en boer Idse.”

Hoe kijk je terug op de laatste maanden van 2022?

“Het was een beetje een roller coaster. Alles ging in de stroomversnelling. Op 20 december hoorden wij dat de grond ons definitief gegund is. Met onze boeren bezochten we de Usseler Es en maakten we afspraken over hoe te komen tot ontwerp en inrichting, de huurovereenkomst voor de opstal kon getekend, de ledenwerving moest geactiveerd, en we wilden zo snel mogelijk met onze aspirant leden om de tafel. 

Wij hebben er ontzettend veel zin in. Onze voorzitter, Hans Pieter van der Berg, zette op 1 januari een foto van de Usseler Es op de app met de woorden: “Toch mooi, het nieuwe jaar beginnen met wandelen op eigen land!’”

Op 20 december hadden jullie een bijeenkomst met aspirant leden over de Usseler Es. Hoe voelde dat, zo’n goedgevulde zaal?

“Dat voelde geweldig. We wisten niet precies hoeveel mensen we konden verwachten. Wél dat er op dat moment al 113 huishoudens de intentieverklaring tot deelname hadden getekend. Meer dan 88 huishoudens waren aanwezig op de bijeenkomst! 

We hebben toelichting gegeven over het vervolg en konden onze boeren voorstellen aan de aspirant Herenboeren. Samen met boer Isabel en boer Idse gaven wij antwoord op de vele vragen die er waren. Er was een enorm positieve sfeer en ook veel bereidheid om actief bij te dragen aan het succes van de boerderij.”

Wat zijn de stappen voor de komende weken? 

“We moeten nu zo snel mogelijk de organisatie op poten zetten en onze aspirant-leden de gelegenheid geven om ook actief mee te doen. In januari komen wij opnieuw bij elkaar, specifiek voor aspirant-leden die zich actief willen inzetten bij de realisatie van de boerderij en/of actief willen worden in één van de werkgroepen. Ook plannen wij meer informatiebijeenkomsten ten behoeve van ledenwerving. Een herenboerderij gaat uit van 200 tot 250 leden (of te wel 500 monden). Op dit moment zijn er 150 getekende intentieverklaringen, goed voor circa 320 monden. 

Voorts gaat de werkgroep ontwerp aan de slag met de boeren en de landschapsarchitect om tot een goede en aantrekkelijke inrichting te komen. Er zal grondonderzoek gedaan worden, zodat onze boeren kunnen anticiperen op de samenstelling van de grond. En wij kunnen nu offertes gaan aanvragen voor de diverse investeringen die gedaan moeten worden. Daardoor wordt ook de begroting nauwkeuriger.”

Wat leeft er het meest bij de leden? 

“Af te lezen aan de vragen en reacties tijdens de bijeenkomst van 20 december en aan de mails met aanmeldingen die wij krijgen: iedereen staat te popelen om los te gaan! En dat geldt ook voor de kartrekkers en het bestuur. Wij hebben er heel erg veel zin in!”

Deel dit bericht: