Fonds Kleine Beurs

Iederéén zou toegang moeten kunnen hebben tot een Herenboerderij. Maar we realiseren ons dat de eenmalig inleg en de wekelijkse contributie een drempel kunnen zijn voor mensen met een kleine beurs. Daarom richten wij een stichting op die de kosten voor gemotiveerde aspirant-leden, die het geld zélf niet kunnen opbrengen, gedeeltelijk óf geheel overneemt: Stichting Herenboeren/Fonds Kleine Beurs’.

Huishoudens met een kleine beurs kunnen zich melden bij de Stichting. Wanneer leden voor financiële ondersteuning in aanmerking komen, zal de Stichting namens hen lid worden van de Herenboerderij en de financiële verplichtingen (deels) overnemen. De Stichting geeft een volledige volmacht aan het deelnemende huishouden, waardoor het huishouden zélf het stemrecht krijgt in de coöperatie en ook anderszins, op gelijke wijze als alle andere leden, volwaardig kan deelnemen aan de Herenboerderij. De afspraken tussen de Stichting en de deelnemer zijn confidentieel; alleen het bestuur van de coöperatie kent de financiële afspraken.
 
Tot circa 10% van de huishoudens die de Herenboerderij gaat voeden (ca. 50 monden) hopen wij een handje te kunnen helpen via het Fonds Kleine Beurs, mits wij daartoe ook de financiële slagkracht kunnen realiseren, in de vorm van een gevuld fonds. Herenboeren Usseler Es neemt als 1ste Twentse Herenboerderij hiertoe nu het initiatief, maar ook de andere 3 boerderijen in oprichting willen bij dit initiatief aanhaken.
Per boerderij behoeven wij circa €60.000 om de eenmalige inleg (gedeeltelijk of geheel) over te kunnen nemen van huishoudens met een kleine beurs. Daarnaast willen wij deze groep tot circa 25% korting kunnen geven op de wekelijkse contributie. Daartoe behoeven wij per boerderij jaarlijks circa €10.000. Voor alle vier de Twentse Herenboerderijen tezamen betekent dit €240.000 aan extern gefinancierd startkapitaal (eenmalig), en €40.000 per jaar aan extern te financieren contributie.
 
Waarom een Fonds Kleine Beurs?
We weten dat financiële armoede ook tot sociale armoede kan leiden, tot eenzaamheid, tot een gevoel van minderwaardigheid en moedeloosheid. Gevangen raken in een negatieve spiraal, vaak van generatie op generatie. Participatie in een Herenboerderij kan helpen de cirkel te doorbreken. De kleinschaligheid, de verbondenheid met andere mensen, het meehelpen met de zaai- of oogstploeg, de klus- of terreinploeg, de verzorging van dieren: er is voor iedereen wat te doen en er is plek voor iedereen. Het haalt mensen uit de anonimiteit. Iedereen kan trots zijn op zijn of haar bijdrage. Het bijdragen aan stichting kleine beurs helpt om ongelijkheid te overbruggen en maakt Twente een nóg fijnere plek voor iedereen om in te wonen en te leven.
 
Meedoen?
Mensen met een kleine beurs, maar ook mensen die een financiële bijdrage willen doen aan dit fonds, kunnen mailen naar usseleres(at)herenboeren.nl – (at) vervangen door @.
Klik hier om een pdf van de flyer Fonds Kleine Beurs te downloaden.

Deel dit bericht: