Kennismaken met de toekomstige noabers

Nu de plannen voor Herenboerderij Hengelo/Borne steeds vastere vormen beginnen aan te nemen en wij zeer waarschijnlijk van start kunnen op het land van Twickel, wordt het tijd om kennis te maken met onze toekomstige buren: Arjen en Winny van Buuren.

Arjen en Winny begonnen in 2020 op de essen van Twickel bij Borne en Delden met een biologisch, natuurinclusief bedrijf en hebben inmiddels een kleine honderd hectare land onder hun hoede. Zo willen zij bijdragen aan de productie van gezond voedsel en het ontwikkelen en onderhouden van een gezonde bodem. Gewassen biologisch verbouwen, betekent telen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Natuurinclusief verbouwen betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar die ook spaart en verzorgt.

In de zomer trekken de weelderige akkers van Arjen en Willy veel wandelaars en fietsers. Granen als haver, gerst en rogge worden afgewisseld met zonnebloemen en dit ziet er prachtig uit in het Twentse coulisselandschap! Er wordt gebruik gemaakt van strokenteelt om de grond zo afwisselend mogelijk te verbouwen. Dit bevordert de biodiversiteit. Doordat de bloeiperioden van de gewassen op de stroken elkaar afwisselen, kunnen insecten er een groot deel van het jaar op vliegen en ook voorkomt dit plagen. Zo is het behalve een lust voor het oog, een goede manier om de bodem te benutten, zonder deze uit te putten.

Afgelopen zomer was de zonnebloemenoogst zo groot, dat er olie geperst kon worden. Deze is in vijfliterflessen te koop via de site van de familie. Daarnaast worden andere streekproducten verkocht, direct aan huis of in de lokale winkels om zo een korte keten van producent naar consument te maken. Het voedsel hoeft dus niet getransporteerd te worden, maar kan in de buurt zijn bestemming vinden. De website van de Zenderense Es is een aanrader en een bezoekje waard; ook hebben zij een nieuwsbrief, je kunt lid worden, er worden wandelingen en excursies georganiseerd, recepten aangeboden en je kunt hun streekproducten kopen.

Intussen kijken wij (Herenboerderij Borne-Hengelo) uit naar een goede samenwerking en een voorspoedig naoberschap!

Deel dit bericht: